Sagoväsen ( troll och jättar )

En lektion i sagoväsen

Sida 1: En enkel start där man kommer vidare genom att titta på "väsen"

Sida 2: Detta är själva grund sidan. Genom att klicka på hjärtat spelas bergakungens sal som är en mäktig bakgrund. Till höger finns fem utdragbara tabbar. Drar man ut tabbarna ser man bild och lite stödord. Nere till vänster finns en länk till ungafakta.se som är lämplig att visa eleverna. Rutan med T och J är länkar som tar en vidare.

Sida J: Stenen till vänster går att dra ut för att se en stor bild på maglestenen som en jätte har kastat enligt sägnen. Bilden till vänster är en länk till en powerpoint om domkyrkan i Lund (detta kan skickas om det finns intresse).

Sida T: Här är fyra klickbara bilder till vänster.

1: Här är hur man skyddar sig mot ett troll. Klicka på säckarna för att avslöja de olika föremålen. Pokalen är det ultimata skyddet mot troll. Låt eleverna försöka gissa vad det kan vara. Visa sedan en sax som ansågs vara ett bra skydd mot troll eftersom den är gjord av stål och man kan göra ett kors av den.

2: Bortbyting och bergtagen. Läs på om detta för att kunna berätta.

3: Detta fungerar lite som en flanosaga om hornet och pipan från Trolle-ljungby slott. Först är det en bild på hornet och pipan. Under flik 2 är en bild på stallpojken och husfrun när hon ber honom hämta föremålen. Höj upp stenen på pelarna. Bild på troll och stallpojke. Stallpojken rider iväg i full fart. Bild på en åker för att kunna visa hur stallpojken korsade fårorna för att hindra trollen att följa efter (bildar kors). Tomten vid slottet är för att visa att detta hände vid jul.

4: Detta är en länk till trolltyg i tomteskogen.

 

Läs på innan så att du kan berätta fritt till bilderna.

Senast ändrad 06/05/2012

Mer info

  • År: Grundskola 2, Grundskola 3, Grundskola 4, Grundskola 5, Grundskola 6
Senaste från Emil Mattsson
Go to top